Lionel Messi akhirnya memenangi trofi yang dielakkannya dalam kariernya, dan pemain Liverpool termasuk Luis Díaz telah mengucapkan tahniah kepadanya di atas kejayaan Piala Dunia.
Pemain Liverpool telah memberi reaksi di media sosial kepada Argentina dan Lionel Messi memenangi Piala Dunia.
Superstar itu akhirnya mendapat satu trofi yang telah dielakkannya dalam kariernya, ketika Argentina mengatasi Perancis menerusi sepakan penalti dalam perlawanan akhir yang mencengkam di Qatar.
Messi menggunakan akaun Instagram rasminya untuk mendedahkan perasaannya apabila memenangi piala terakhir yang hilang dari kabinet trofinya.
Virgil van Dijk dan Luis Díaz dari Liverpool menghantar mesej tahniah kepada legenda Argentina itu. Seperti cara moden, mesej tersebut datang dalam bentuk emoji.
Ia adalah sentuhan yang bagus daripada Van Dijk, terutamanya, memandangkan Argentina telah menewaskan Belanda dalam pertembungan suku akhir yang sejuk pada awal kejohanan itu. Messi tidak gembira dengan telatah Belanda sepanjang permainan, dan menyatakan perasaannya mengenainya.
Sementara itu, Díaz langsung tidak menyertai kejohanan itu memandangkan Colombia gagal layak.
Argentina adalah pasukan pertama dari Amerika Selatan memenangi trofi itu selama dua dekad, sejak Brazil memenangi pertandingan itu pada 2002.
Kemasukan ‘bayaran perpindahan’ Enzo Fernandez dibuat oleh Eddie Howe di tengah-tengah pautan Liverpool
Pemenang Piala Dunia Enzo Fernandez telah dikaitkan dengan perpindahan ke Liverpool dan Newcastle United.
Enzo Fernández dari Argentina dilihat sepenuh masa dengan Trofi Piala Dunia FIFA selepas perlawanan Akhir Piala Dunia FIFA Qatar 2022 antara Argentina dan Perancis di Stadium Lusail pada 18 Disember 2022.
Bos Newcastle United, Eddie Howe telah menjauhkan kelab itu daripada perpindahan untuk menyasarkan Liverpool, Enzo Fernandez.
Pemain tengah Benfica berusia 21 tahun itu kini berada di awan 9 selepas memenangi Piala Dunia bersama Argentina di Qatar, tetapi persembahannya sepanjang kejohanan telah membawanya menjadi perhatian beberapa kelab terkemuka di seluruh Eropah, termasuk The Reds.
Newcastle yang kaya dengan wang tunai adalah satu lagi pasukan Liga Perdana yang telah dikaitkan dengan perpindahan untuk graduan Akademi River Plate, selepas bekas pemain Alan Shearer ‘bergurau’ secara langsung di TV selepas final Qatar bahawa dia akan kelihatan bagus dalam perlawanan hitam putih menentang Bournemouth dalam Piala Carabao pada hari Selasa.
Tetapi bos Toon Howe telah meredakan spekulasi bahawa pemenang Piala Dunia itu boleh berakhir di St James’ Park.
Seperti yang dilaporkan oleh Mail, Howe berkata: “Saya sedar tentang dia, dan saya mengenalinya. Tetapi saya fikir yuran perpindahan mungkin agak berketul.”
Apabila ditanya mengenai komen bekas legenda United, Shearer, Howe menambah: “Saya tidak mendengarnya, saya memohon maaf kepada Alan, saya fikir saya berada di saluran lain! Itu adalah kesilapan di pihak saya.”
Fernandez hanya menyertai kelab Portugal Benfica pada musim panas, dengan bayaran awal €10 juta, dengan potensi tambahan €8 juta. Tetapi Eagles difahamkan sedang mencari bayaran perpindahan sebanyak €100 juta untuk membiarkan kisah kejayaan terbaru mereka meninggalkan Lisbon.